Segelbåt

Värdens största segelbåtar

För vissa människor är det inte tillräckligt att segla en optimistjolle. De kräver något större och mer avancerade fartyg att hantera. 2006 sjösattes en av världens största och dyraste segelbåtar – The Maltese Falcon.

Störst, bäst och vackrast

The Maltese Falcon byggdes av Perini Navi som har sitt säte i Italien. Fartyget tillhör en av väldens dyraste, lyxigaste och största segelbåtar som seglar omkring på världshaven. Båten är 88 meter lång och med sina många master når den 12 meter upp i luften. Toppfarten är 19 knop och båten styrs av en besättning på 18 man, och då finns det fortfarande rum för 12 passagerare. Segelbåten har vunnit många priser för sin funktion och design. Den senaste utmärkelsen båten fick var 2011 på Perini Navi-Cup, samma tävling som den var med och vann under 2009. Innan dess har båten fått hela tio utmärkelser och priser från olika tävlingar internationellt.

Steve Jobs Venus

En annan båt som har fått mycket uppmärksamhet är Steve Jobs yacht Venus.

Tyvärr fick Jobs aldrig uppleva hur det skulle vara att köra båten eftersom han avled ett år innan bygget stod färdigt. Båten är uppkallad efter den grekiska kärleksgudinnan Venus och kostade totalt 100 miljoner euro. Det gör den inte till den dyraste båten i världen men kanske en av de mest eftertraktade på grund av associeringen till Jobs.

Efter att Apples grundare gick bort i cancer var det en del diskussioner om vem som skulle betala för båten. Designern Philippe Starck menar att han fortfarande saknade tre miljoner euro för sitt arbete med båten. Räkningen för båtplatsen betalades inte och båten togs i förvar av Port of Amsterdam. I december 2012 hade alla problem löst sig och Port of Amsterdam släppte båten till den dåvarande ägarkonstellationen.