Okategoriserade

Om mig

Båtar har alltid varit ett stort intresse för mig. Mitt namn är Örjan och jag är både motor- och segelbåtsintresserad.

Från moped till motorbåt

Som ung grabb var jag alltid intresserad av snabba fordon. Det började med att jag satt bakom pappas Harley Davidson när jag var tolv år. Efter det så fortsatte intresset växa och det tog inte lång tid innan jag fick min första moppe. De flesta får en moped när de är 15 år gamla men jag hade min första när jag var blott 13 år fyllda (ja, jag vet att det är lite olagligt). Från moped så var steget inte långt till min första motorcykel. I tidig tjugoårsålder köpte pappa en motorbåt som var relativt liten, för maximalt fyra personer. Denna ”hardtopbåt” hade en utombordsmotor som skränade ordentligt i öronen vill jag minnas. Bortsett från det så kändes det som att båten var väldigt snabb, säker och pålitlig. Vi brukade använda båten mycket mellan Stockholm och Möja.

Professionell båtfixare

Efter några år fick jag mer ansvar för båten. Min pappa förstod att han nog egentligen inte var någon inbiten båtmänniska. Det blev mer och mer sysslor för mig med båten och till slut skänkte han bort båten till mig. Vid det tillfället var jag endast 20 år gammal. Jag minns att jag blev mer och mer intresserad över det mekaniska inom en motorbåt. Min pappa hade ju visserligen visat motorn och alla dess komponenter, men att kunna bemästra den tekniskt var en helt annan femma. Efter nästan fem år av motorharveringar hade jag blivit en riktig expert på båtmotorer. Folk som hade något fel på sina motorbåtar ringde mig konstant. Jag kände mig som den ”professionella båtfixaren mellan Stockholm och Möja”. Så fort någon hade något fel på båten så ringde de mig. Jag skäms lite eftersom jag vid de tillfällena tog emot pengar som egentligen borde beskattas, men att få 1000 kr efter skatt i stället för 2500 kr kontant kändes trist. Båtarna blev alltid fixade och båtägarna blev alltid nöjd. Ryktet spred sig att det fanns en ung kille som kunde laga motorbåtar.

Från motorbåt till segling

Mitt båtintresse gick senare från att laga till att bygga båtar. Min allra första båt jag byggde var en makalöst snabb Bowrider som jag döpt till Örjan Demon. För några år sedan träffade jag min fru Mia på båtklubben. Hon älskar segling och när vi träffades hade hon problem med sin inombordare, en Accent 26 som många av er säkert hört talas om. Det är utomordentlig skapelse som fullbordades någon gång på 70-talet av Peter Norlin (numera avliden). Jag fixade givetvis motorn till henne på nolltid och blev därefter bjuden på en romantisk middag. Resten är historia.

Att segla är en helt annan dimension än att dra iväg i 40 knop med motorbåt. Det är mer terapi och avkoppling att segla även om man måste vara väldigt skärpt och noggrann på däck och som styrman. Jag är förmodligen mer än seglare än en motorbåtsälskare idag och jag är alltid ute med vår Accent 26 då vädret tillåter.

På den här sidan tänkte dela med mig om om segel- och motorbåtar. Jag kommer även berätta om livet på havet, aktiviteter på båtklubben och mycket annat kul.