Vattenskoter

Tävlingar på havet

Det finns dussintals olika vattentävlingar som är väldigt kända och populära, inte minst här uppe i Skandinavien där vi har tusentals sjöar och nästan alltid nära till kusten.

F1 på vattnet

powerboats f1_82781302

Yuriy_fx / Shutterstock.com

Den som inte är insatt i Formel 1 visste kanske inte att det finns en division av F1 som tar plats på havet. Man tävlar så klart med de snabbaste båtarna man kan köra säkert någorlunda säkert och färdas i hastigheter uppemot 225 kilometer i timmen.

Finnen Sami Seliö är en veteran med två världsmästerskap under bältet. Han har älskat vattnet sedan han var barn och har satt Skandinavien på kartan inom denna sport. I början av sin professionella karriär sponsrades han av PokerStars. Detta samarbete var ett tydligt bevis över vad Seliö åstadkommit och den växande populariteten för F1 powerboats. Han tävlar fortfarande i samma stall som han gjorde när han tog hem sitt första världsmästerskap, Mad Croc Baba Racing Team (som numera heter endast Baba Racing).

Världsmästerskapet i F1 har anordnats sedan 1981, så det är en relativ nykomling med tanke på att F1 som körs på asfalt startade redan 1950. Varje lopp tar runt 45 minuter, vilket är kortare än många motorsporttävlingar men ändå längre än många vattensporttävlingar.

Wakeboard

wakeboard_264335042

Det ser ut som en blandning mellan skateboard och snowboard. Den som står på en wakeboard sitter fast mot brädan med samma slags knäppning som på en snowboard, och åker efter en båt. Man åker övar och under hinder, samt gör tricks i luften som med en skateboard. Denna sport uppfanns i USA under tidiga 80-talet. Det finns en lång lista på manövers och tricks man kan göra och majoriteten av dem ger bra poäng under en tävling.

Här ser vi exempelvis Caroline Djupsjö stå ut från mängden. Hon har tränat wakeboarding i många år och reser stora delar under året för att följa med de somriga årstiderna. Hon är bara 24 år gammal men redan en av de bästa i världen på sporten. Under 2012 vann hon brons i VM och under EM 2015 tog hon hem guldet. Något som gör det ännu mer imponerande är faktumet att hon skadat foten sedan flera år tillbaka, men fortsätter att tävla. Hon bara tejpar foten hårt och kör!

Volvo på havet

JLOrtin / Shutterstock.com

JLOrtin / Shutterstock.com

Vi har skrivit om det tidigare men det tåls att nämna igen, eftersom det är en av de största vattentävlingarna i världen. Volvo Ocean Race är en kappseglingstävling som pågår under flera veckor om året. De olika lagen, som representerar olika länder, måste ta sig från starthamnen (som varierar) till Göteborg, med flera stopp i olika hamnar. Det är redan uppladdning inför 2017-2018 tävling där man de tävlande ska segla över 44 000 sjömil och korsa fyra världshav.

Förra årets tävling var väldigt intressant eftersom det var första gången på över ett årtionde som ett helt kvinnligt lag ställde upp. SCA representerade Sverige med 15 kvinnor i båten. De tog sig dock inte till toppen utan avslutade tävlingen på en sjätte plats.

Fridykning

freediving_393803134

En mindre uppmärksammad sport som kräver otroligt mycket från deltagarna är fridykning. Det finns flera discipliner och i grunden handlar det hela tiden om att pressa vad kroppen klarar av. En del tävlingar sker med fenor medan andra sjunker med hjälp av vikter. Huvudtemat är dock att man göra allt på bara ett andetag, man får inte använda sig av några andningsmaskiner. Och tänk på att världsrekordet ligger mellan 60-100 meter beroende på disciplin. Det är ett otroligt tryck man utsätts för.

Svenska fridykaren Anneli Pompe har satt två svenska rekord när hon dök i Egypten. I tävlingsformen konstant vikt nådde hon 90 meters djup och är därmed den tredje kvinnan i världen som åstadkommit detta. Hon dök även utan fenor och slog svenskt rekord på 72 meter. Och i variabel vikt har hon gått förbi världsrekordet också som tidigare låg på 101 meter.