Segelbåt

Rätt klädd till sjöss

När man ska ut på sjön eller havet är det mycket viktigt att tänka på vilka kläder man ska använda. För ens första besök är det ju dock inte nödvändigt att köpa seglingsspecifika kläder; man klarar sig lätt med vanliga utomhuskläder.

Den stora frågan blir naturligtvis vilken säsong och vilket väder det är. Detta kommer att ha den största inverkan på ens klädval. Är man ute på sommaren och mitt på en solig dag klarar man sig ganska bra med en t-shirt och shorts, men åker man ut på hösten måste man ju klä på sig lite extra.

Det första man ska tänka på är att det kan blåsa ganska kallt ute på havet och större sjöar även om det annars är varmt väder. Av denna anledning ska man se till att ta med sig något med täckande och det finns många olika jackor som kan göra jobbet. Man kan mer eller mindre välja något man själv tycker är bekvämt. En jacka kommer också vara bra att ha om man är ute en längre tid och man kan inte garantera att det inte kommer börja regna.

Med liten tillgång till skugga och solstrålar som reflekteras på vattnet är man även i större behov av solskyddsmedel än vanligt. Övrig utrustning bör även inkludera solglasögon och helst keps eller hatt. Och en flytväst är ju naturligtvis ett måste på mindre båtar där man aldrig är långt från vattnet. Även på lite större båtar är flytvästen en bra idé om man är ovan seglare.

När det gäller skor behöver man ett par med bra gummisulor som kan ge bra grepp även på ett vått däck. Igen behöver man inte satsa på ett par riktiga seglarskor om det är ens första båttur. Det är mer något man behöver tänka på om man blir lite mer seriös med sina seglingsäventyr.

Tänk även på att saker i fickorna riskerar att åka överbord. Se därför till att förvara saker som mobil och plånbok i fickor med dragkedja. Detta kan bespara en kostsamma olyckor.