Vattenskoter

Tävla i vattenskoter

Vattenskoter eller jetski brukar ofta anses som det roligaste man kan göra på vattnet. Som vattnets motorcykel kommer man närmare sin omgivning än något annat spännande transportsätt utan att man för den den behöver bli utsatt för smuts eller allt för farliga skador om man skulle råka ramla av. 

Precis som i de andra motorbåtsporterna så finns det inom jetski ett antal olika typer av tävlingar samt inom dem flertalet klasser.

Om man vill köra på en mer ”inhägnad” bana så är det closed cource som man skall välja. Där kör man flera varv på en bana upp till 1500 meter lång som dessutom innehåller flertalet svängar för att göra det hela intressant.

Varje tävling innefattar tre heat och antalet varv per heat brukar variera mellan cirka 6-10 stycken.

Typer av vattenskotrar

Annan intressant information kan vara att vattenskotrar finns i två olika varianter. Dels en variant som man står upp på, dessa kallas föga förvånande för ståmaskiner eller helt enkelt jetski.

Den andra varianten är den man kan sitta på och kallas då i motsats för sittmaskin. Det är denna sorten som i folkmun brukar kallas för vattenskoter.

Klasser

Som vi tidigare i artikeln nämnt så finns det flera olika klasser att välja mellan. För de allra minsta så finns tävlingen Ski Minior där de mellan 8 och 12 år kan tävla med fokus på att det skall vara kul.

Om man som vuxen vill börja engagera sig i sporten så är det klassen Ski Fun som gäller. Där får alla i ålderna 16 år och uppåt delta och tävla.