Segelbåt

Kläder för segling

Det är många som aldrig provat på segling men gärna skulle göra det. Något som är bra att veta redan innan man sätter fötterna på däcket är ju dock hur man egentligen ska vara klädd?

segling

De som provar på för första gången blir ofta överraskad hur varmt och kallt det faktiskt kan bli när man är ute till sjöss. Vattnet reflekterar en massa värme när solen ligger på, men när den väl går ned kan man snabbt börja huttra om man inte har rätt kläder till hands.

När det gäller sommarsegling är det många som känner att de klarar sig bra med t-shirt, shorts och ett par bekväma seglarskor. Seglarskor kommer både i klassiska och moderna varianter, vilka som passar en bäst är mycket en smakfråga.

Men även om det är sommar skadar det aldrig att ha en seglar jacka till hands. Dessa skyddar väl mot fukt och vind samtidigt som man inte offrar något egentlig rörlighet. Det finns många olika att välja mellan, vissa är dock mer anpassade för kallare årstider.

Seglar man sent på hösten eller till och med vintertid gäller det att klä på sig lite mer. Nu ska man börja tänka lager-på-lagerprincipen där varje lager har en specifik uppgift som tillsammans hjälper till att hålla en både varm och torr. Fukt och kyla är en otroligt dålig kombination, och det är speciellt viktigt att undvika när man är ute på vattnet och seglar.

Oavsett årstiden kan det vara bra att ha med sig något som ett galonställ. Detta kommer att hjälpa till att hålla den värsta fukten borta och man kan lätt ta på och av detta vid behov.

Följer man bara dessa råd kommer man säkert kunna ge sig ut med segelbåten sommar som vinter utan några problem. Lycka till!