Vattenskoter

Jetski och vattenskoter

På senare år har det blivit populärt med Jetski eller vattenskoter som det också kallas. En vattenskoter är som en motorcykel på vattnet. De är korta och många gånger byggda för att 1-3 personer ska få plats på dem. En vattenskoter kan komma upp i hastigheter över 60 knop. Den kommer upp i mycket höga farter tack vare en jetmotor som är placerad i skotern, men också för att skotern är strömlinjeformad och inte väger speciellt mycket.

Vattenskoter

Två skotrar

Det finns två kategorier av vattenskotrar. En typ av vattenskoter är designad så föraren sitter bakom styret. Det är oftast den modellen som är lite större och kan få plats med fler passagerare. Den andra modelltypen måste man stå upp för att styra.

På senare år har den sittande vattenskotern blivit populärare än den förstnämnda. En sittande vattenskoter har dessutom fler praktiska användningsområden.

Vattenskotern har blivit lite av vattnets motsvarighet till snöskoter. Precis som snöskotern har vattenskotern inte bara blivit en maskin man kan roa sig med på helgerna utan också ett bruksfordon. I moderna tider används vattenskotern både inom försvaret men också i humanitärt syfte. Både räddningstjänsten och kustbevakningen i Sverige har investerat i vattenskotrar. I Skärgården är det inte heller ovanligt att se tidningsbud eller andra typer av leveranser ske med vattenskoter.

Det svenska regelverket

I Sverige har vi en relativt lös reglering av vattenskotern. Det finns ingen åldersgräns och inga speciella tillstånd krävs vid införskaffandet. På senare år har det börjat uppstå debatter om hur vi kan reglera användandet av vattenskotern. Efter vissa påtryckningar är det nu till exempel förbjudet att köra vattenskoter utanför en farled. Bara inom utvalda områden är det tillåtet att köra fritt. Lagen har inte haft någon större effekt eftersom många människor väljer att helt eller delvis ignorera reglerna. Det är därför det finns intresseorganisationer som jobbar för att ytterligare reglera brukandet av vattenskotern.