Vattenskoter

Regler till sjöss

När man är ute till sjöss så är det viktigt att ha koll på vad man får och inte får göra. Det finns även de som inte tror att det finns regler till sjöss och att det är varje man för sig själv men sådant är inte fallet. Om du är intresserad av att lära dig vilka regler som gäller till sjöss så kan du läsa texten nedan där de viktigaste och mest grundläggande reglerna tas upp.

segelbåtar_357306383

Det finns olika väjningsregler beroende på vilken sorts båt du kör. Om en segelbåt och en motorbåt möter varandra så ska motorbåten väja. Om två segelbåtar möts så ska den båt som har vinden på babord sida väja mot den båt som har vinden på styrbord sida. Om det är två motorbåtar som möts så ska båda båtarna väja åt styrbord. Det är dock värt att notera att om segelbåten använder en motor istället för seglet så ska den också anses som en motorbåt.

Det finns även vissa regler på havet som är osagda men som kan vara bra att veta ändå. En av dessa regler är att om man ser en annan båt så ska man vinka och heja på dem även om man inte känner dem. En annan osagd regel är att mindre båtar ska väja för större båtar som kan ha problem att väja själva som till exempel fartyg.